Stadskvarteret, Skansen

Datumet för denna aktivitet har passerat

Äntligen höst – temahelger

Äntligen höst! Under fyra helger pågår höstens hushållsarbete i hus och gårdar, där vi tar vara på det trädgården, skogen eller havet ger. Helgerna bjuder också på pröva på-aktiviteter för stora och små. Den sista helgen kan du lära dig om hur bröd bakades förr i tiden.

Hela Skansen

De här aktiviteterna pågår inte bara på en plats på Skansen, läs igenom programmet för att ta del av allt det kan erbjuda.

Läs mer ›

2–3 september

Bollnästorget kl 10–16 (endast 3 september)
Pröva på att slöjda med björnmossa och rönnbär Bind kransar, girlander och askviskor tillsammans med Annika Eriksson. 

Bollnästorget kl 12, 13 och 15
Kvartersorkestern Klarskinn spelar upp!

Bollnästorget, vid Stadsodlingen kl 10–16 
Lär dig mer om biokolets betydelse! Att använda biokol i sin trädgård är bra för både växterna och klimatet. Ta del av biokolets historia!

Skogsarbetarkojan kl 10–16 
Besök Skogsarbetarkojan och ta del av historien om hur skogshuggarna levde.

Oktorpsgården kl 10–16
Lindbast Skansens byalag visar hur man förr tillverkade rep på av lindbast här i Norden. Flera pröva på-aktiviteter. Barnen får göra egna bastarmband och tälja barkbåtar.

Vid Fågeldammarna kl 11–15
Fiskrökeri och halstring av sotare

Vid Fågeldammarna kl 11–17
Besök Ekostigen där barnen får mjölka en ko, plantera krasse och lära sig om hållbar miljö.

Kolonistugorna kl 11–16
Skansens kolonister I år firar de 20 år på Skansen och i helgen tar de hand om det som vuxit under sommaren.

Snickerifabriken kl 11–17
Möbeltillverkning i Snickerifabriken från Virserum i Småland.

Järnhandlarbostaden kl 11–17
Syltning och saftning

Boktryckarbostaden kl 11–17
Höstsoppa Vi lagar höstsoppa med grönsaker från det egna trädgårdslandet.

Bollnässtugan kl 12–15
Följ med till djurens hemliga värld Berättelser för stora och små med Marianne Engström. 

Med reservation för ändringar

- LÄS MER -

9–10 september kl 11–16

Boktryckarbostaden 
Surkål och törnrosgryn Allt tas tillvara, från vitkål till rosenblad.

Järnhandlarbostaden 
Konservering som på 1930-talet Grönsaker konserveras och tomater saltas.

Apoteket Kronan 
Medicinberedning I apoteket från 1700-talet har det beretts mediciner efter dåtidens recept.

Skånegården 
Tillverkning av potatismjöl Var med och tillverka potatismjöl! Extra kul för barn. Skansens trädgårdsmästare berättar om Skånegårdens trädgård från tidigt 1900-tal.

Kolonistugorna 
Skansens kolonister Skansens Koloniträdgårdsförbund finns på plats och tar hand om det som vuxit under sommaren.

Utanför Konsum 
Se skörden av frukt och grönt från Skansens egna trädgårdar och täppor. Färentuna hälsoträdgård berättar om sin verksamhet och säljer sina egna produkter. 

Örtagården 
Tillredning och servering av myntaté Skansens trädgårdsmästare berättar om Örtagårdens växter som används både för hälsa och vällust.

Möjligheternas trädgård 
Ta hand om dina fröer Föreningen Sesam visar och ger goda råd. 

Med reservation för ändringar

- LÄS MER -

16–17 september kl 11–16

Orsakullen 
Filéa aborre, gädda och strömming Lär dig filéa de olika fiskarna. Här får du också provsmaka och köpa fisk.

Pröva på att flugfiska Lär dig mer om flugfiske och pröva själv!

Pröva på hobbyfiske Lär dig hur du blir en bättre hobbyfiskare. Få information om vad sportfiskarna gör för att bibehålla friska vatten och friska fiskebestånd. Alla barn upp till 17 år får pröva på att fiska efter regnbåge tillsammans med duktiga ungdomsledare! Fiskeutrustning finns att låna.

Aktiviteterna är i samarbete med FK Strömstararna, Sportfiskarna och Stockholm flugfiskecenter.

Järnhandlarbostaden
Husmor tillagar fisk

Hornborgarstugan
Nätbindning 

Statarlängan
Lär dig mer om sill och spicken sill

Bollnässtugan kl 11–13 och 14–16 
Fisk och fiskare i kristen tro och folktro

Seglora kyrka (endast 17 september) kl 14–14.30
Höstkonsert med Skansens Spelmän Bengt Mattsson och Maria Ehrman

Med reservation för ändringar

- LÄS MER -

Höstmarknad 23–24 sep

Upplev en höstmarknad som vid sekelskiftet 1900. Höstmarknad på Skansen>

30 september–1 oktober kl 11–16

Extra fokus på bröd: nödbröd, kakbak och surdeg i våra hus och gårdar. Känn doften av nygräddat när vi visar hur bröd har bakats förr i tiden. 

Skånegården
Surdegstraditionen i Sverige med Bagarmästare Manfred Enoksson Sverige har en unik tradition av surdegsbakning. Träffa Manfred Enoksson från Saltå Kvarn som berättar om hur det bakats på surdeg i vårt land och om hur man kan tillämpa dessa kunskaper idag. Ta del av hans bagartips och lär dig hur du själv kan sätta en rågsurdeg med hjälp av den surdegsstart du får på plats.  Han visar också och berättar om gamla spannmålssorter som dinkel, emmer och ölandsvete.

Surdegsbröd på 1920-talet Det bakas surdegslimpor i skånska Mor Bengtas stenugn. 

Väla Skola
Rågbröd år 1910 Lärarfrun i Västergötland har köpt jäst och gräddar rågkakor i järnspisen. 

De fyra sädesslagen Lär dig skilja på råg, vete, korn och havre. En lektion för stora och små.

Statarlängan
Förrådsbröd vid år 1920 Statarhustrun har just bakat rågbröd av sin mjölranson. Kommer det att räcka?

Hornborgastugan
Ärtbröd under nödåret 1867 Den fattiga familjen Sjödal i Hornborga by i Västergötland drygar ut brödbaket med ärtmjöl. 

Oktorpsgården
Ekollonbröd under nödåret 1867 Halländska hustru Kristina har drygat ut rågmjölet med ekollon. 

Älvrosgården
Barkbröd på 1830-talet I Härjedalen är det är ont om kornmjöl så brödet drygas ut med bark och potatis. 

Back Mats stuga
Mala och baka som förr i tiden Kom och hjälp till att mala och baka! Verksamhet för barn.             

Bagarstugan
Tunnbröd som för hundra år sedan Traditionell bakning av tunnbröd av korn och s k pickebrö. 

Boktryckarbostaden
Nygräddade rullrån à la 1840-tal Boktryckarparet väntar gäster till söndagsmiddagen. Mamsell har fullt upp med förberedelserna i köket och gräddar rullrån i den öppna spisen.

Bageriet i Stadskvarteret 
Surdegsbröd anno 1877 Passa på att handla ett unikt surdegsbröd anno 1877 med råg, pomerans och fänkål, en linfrölimpa eller en skräddarkaka.

Järnhandlarens bostad
Naggande gott år 1930 Kaffebröd gräddas i den nyköpta elspisen.

Med reservation för ändringar


Liknande aktiviteter

Upp