Guereza
Sparad som favorit Spara som favorit

Guereza

Den art av guereza som finns på Skansen lever i grupper om sex till tio djur.

Öppettider

Idag 20/7 10:00 - 18:00
lör 21/7 10:00 - 18:00
sön 22/7 10:00 - 18:00
mån 23/7 10:00 - 18:00
tis 24/7 10:00 - 18:00
Visa alla Öppettider ›
Guereza

Visste du att

Guereza kan göra 10 meter långa hopp mellan träden!

Snabba fakta om Guereza

Vetenskapligt namn: Colobus guereza
Ordning: Primater
Familj: Markattartade apor
Vikt: 8 kg för honor och upp till 14 kg för hanar
Könsmognad: 1 år
Parningstid: Året runt 
Dräktighetstid: 158 dagar
Antal ungar: 1
Medellivslängd: Upp till 30 år
Äter: Blad
Utbredning: Östra Afrika

Guerezorna finner du på Skansens nedre område, mittemot Skansen-Akvariet.

Den svartvita guerezan lever i Centralafrika. Som små är guerezaaporna helt vita. När de sedan blir äldre och större mörknar kroppsbehåringen. Kontrasterande fransar av långa, vita hårstrån börjar växa runt ansiktet, på båda sidor av ryggen och på svansen.

Guerezor anses fredliga och en dominerande hane leder flocken. De är skickliga på att klättra i träd och kan göra 10 meter långa hopp mellan träden. Med sin vackra svart-vita päls och långa svans var guerezan ett tidigare ett eftertraktat jaktbyte och den jagades hänsynslöst - numera är den fridlyst.

Föda

Guerezaapornas kost består enbart av löv. Eftersom bladen är näringsfattiga behöver de äta stora mängder löv och andra växter varje dag för att få i sig den näringsmängd de behöver. Blad innehåller cellulosa (växtcellväggar) som är svårsmälta och därför har guerezaaporna utvecklat ett specialiserat matsmältningssystem, de är idisslare vilket innebär att deras magar är tvådelade.

Guereza
Guereza |

Fortplantning

Honorna blir könsmogna två år tidigare än hanen. Hon visar att hon är redo att para sig genom att smacka med tungan och visa bakdelen för hanen. Ungefär sex månader efter parningen föder honan en unge som väger ca 400 gram. Ungen tas inte bara omhand av mamman, utan också av andra honor.

Livsmiljö

Guerezaaporna lever huvudsakligen i trädtopparna, men vid enstaka tillfällen kan man se dem på marken då de letar föda. Ett område på en kvadratkilometer kan delas av 100 - 500 apor, dessa är uppdelade i olika familjegrupper. I varje grupp finns det flera besläktade honor och deras avkommor samt en vuxen hane. Familjebanden stärks genom gemensam putsning. För att hålla ”grannarna” på avstånd ryter de vuxna hanarna högt i gryningen och i skymningen.

- LÄS MER -

Vilda djur

Upp