Drop in-bröllop på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Drop in-bröllop

Varje år i juni äger årets mest kärleksfyllda dag rum på Skansen. Välkomna att gifta er utomhus på vackra Tingsvallen, helt utan förbokning! Till er dag behöver ni ta med legitimation och hindersprövning – resten ordnar vi. För kyrklig vigsel behövs även ett medlemsbevis från er hemförsamling. Ta chansen att gifta er på en av Stockholms bästa sommarplatser.

Tingsvallen

På Tingsvallen, som gränsar mot Bollnästorget, firas midsommar i dagarna tre. Här rustats det också till Drop in-bröllop i anslutning till pingst.

Läs mer ›

Bröllop med minimal planering

Bröllopskostnad är 900 kr/par, entrén ingår. Vill ni förköpa er biljett till drop in-bröllopet redan idag? Det gör ni i vår biljettshop online. Bröllopsentrén är öppen kl 10–15, men vigslarna pågår tills att alla som kommit före kl 15 är gifta. Observera att alla bröllopspar kommer in på Skansen via utmärkta bröllopsentréer i Huvudentrén. De andra entréerna är inte öppna för bröllopspar, men självklart för gäster. Det enda ni behöver ta med är legitimation, hindersprövning och för kyrklig vigsel behövs ett medlemsbevis som intygar att en av er är medlem i Svenska kyrkan, detta kan erhållas från er hemförsamling. Vid frågor kontakta Svenska kyrkan på 018-169500 eller maila info@svenskakyrkan.se. Nästan allt annat ordnar vi! Både borgerliga och kyrkliga vigselförrättare samt vittnen finns på plats. Ceremonin tar cirka 10 minuter och äger rum på Tingsvallen‚ den stora gräsplanen nära Bollnästorget.

På plats finns också fotografer‚ florister‚ make-up artist‚ nagelstylist och mycket mer. Den som vill kan köpa något att dricka i Champagnebaren. Ni kan också välja ett musikstycke ur vår bröllopsrepertoar i sångtältet. På Bollnästorgets dansbana spelar Skansens Spelmän upp till dans. Restaurangerna erbjuder bröllopsmenyer och det finns picknickkorgar att beställa för de som vill sitta i gröngräset. För barnen ordnas det bröllopspyssel.

Så här går drop in-bröllopet till

Checklista inför bröllopet

 • Legitimation
 • Hindersprövning (2 papper)
 • Om ni har registrerat partnerskap ska partnerskapsintyget tas med
 • För kyrklig vigsel: ett medlemsbevis som intygar att en av er är medlem i Svenska kyrkan, detta kan erhållas från er hemförsamling. Vid frågor kontakta Svenska kyrkan på 018-169500 eller maila info@svenskakyrkan.se.

OBS! Eftersom Skansen inte är en egen församling, är det er egen hemförsamling som ska förse er med blanketten.

Entrén, nummerlappar och turordning

Entrén för bröllopspar är öppen kl 10–15. Alla som kommer till Skansen under denna tid blir vigda. Vi håller på så länge det behövs. Alla som har förköpsbiljetter går in genom ett särskilt förköpsinsläpp som ligger vid huvudentrén. Förköpsbiljetter till bröllopspar och gäster köper ni via vår biljettshop. Bröllopsgäster använder Skansens vanliga entréer och betalar ordinarie entréavgift om de inte redan köpt förköpsbiljett.

Här i bröllopsentrén visar ni upp legitimation och hindersprövning (2 papper), samt för medlemsbevis (för kyrklig vigsel)

Alla bröllopspar får en nummerlapp, med en nummerserie för borgerlig vigsel och en annan för kyrklig vigsel. När ni har fått er nummerlapp är det dags att bege sig till vigselområdet på Tingsvallen bredvid Bollnästorget. Lättaste vägen dit är via rulltrappan. Våra kövärdar hjälper gärna till om ni undrar över något.

Vigselområdet

Själva vigselområdet är utomhus, på Tingsvallen, där vigselförrättare och vittnen finns på plats. Vill ni byta om till bröllopsklänning, kostym eller annan klädsel finns ett omklädningstält.

Totalt finns det ca 14 vigselplatser. När ert nummer ropas upp tar ni plats i kötältet där våra kövärdar tar hand om er. Gästerna tar plats vid sidan om kötältet. När det blir er tur följer en värd med er till rätt vigselplats. Hela ceremonin tar ca 10 minuter. Det kan hända att ni får vänta en stund innan det blir er tur att stiga fram till vigselförrättaren. Hur lång väntetiden kan bli är omöjligt att svara på, men räkna med ett par timmar som riktmärke.

Är ni ett större sällskap på fler än 20 personer kontaktar ni informationsplatsen på Tingsvallen.

Kringaktiviteter

Runt omkring Tingsvallen och på Bollnästorget finns en mängd olika aktiviteter som ni kan ta del av när ni väntar på er tur eller efter vigseln. Dessa aktiviteter ingår i bröllopskostnaden:

 • Bindning av björklövskrans eller lönnlövskrona. Våra skickliga kransbindare hjälper till.
 • Make up-artister och nagelstylist finns på plats för hjälp med smink, enklare håruppsättning och nagelfix.
 • I musiktältet kan ni välja ett musikstycke ur bröllopsrepertoaren som framförs av en sångerska och pianist.
 • Bröllopspyssel finns för barn och vuxen.

Dessutom aktiviteter med bra erbjudanden:

 • Bröllopsbuketter i olika utföranden och storlekar finns hos våra florister.
 • Åkturer med häst och lövad vagn utgår från Seglora kyrka kl 13–15 och kostar 80 kr/par.
 • En kortkort bröllopsresa kan göras med Skansentåget där 2 personer betalar för 1.
 • Försäljning av smycken, glas mm.
 • Professionella bröllopsfotografer – Kicki fotograf med team – finns på plats och behöver inte bokas i förväg. Pris för fotografering, inklusive 10 st vackra fotografier i högupplöst format: 3495 kr. Pris för fotografering, inklusive 10 st vackra fotografier i högupplöst format, samt 2 st förstoringar 20x30 cm: 3995 kr. Bilderna är fint redigerade och kan även printas. Leverans och betalning sker 2 veckor efter bröllop.
 • Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik. Besök gärna deras marknadsstånd på Bollnästorget där de berättar vad ni som gifta bör tänka på att för att öka tryggheten för varandra, era barn och hela er familj. I nöd och lust och allt däremellan.

Mat och dryck

Bröllopserbjudanden finns på Skansens olika restauranger och Gubbhyllan erbjuder även picknickkorgar som kan förbokas. Här hittar du mer information om Gubbhyllans picknickkorgar. Runt Tingsvallen och Bollnästorget att finns ett rikt utbud av enklare mat. På Tingsvallenscenen ligger champagnebaren.

Undrar du något annat? Läs vanliga frågor och svar om Skansens Drop in-bröllop.

Ta en titt på tidigare år

Upp