Djurparker kan aldrig helt efterlikna livet i naturen, men så långt som möjligt försöker vi återskapa djurets naturliga miljö och ta hänsyn till djurets beteendemässiga- och fysiologiska behov. Vi inser att oavsett hur bra faciliteter och omsorg vi kan erbjuda, innebär livet i en djurpark ändå vissa inskränkningar för djuren. Men ett liv i det vilda har också sina begränsningar. Många vilda djur får sina rörelser begränsade av territoriella gränser. Deras “frihet” i naturen är ofta radikalt begränsade av den dagliga kampen för att överleva. Djur i naturen gör inte långa utfärder för nöjes skull, utan för att uppfylla de dagliga behoven så som mat, vatten, skydd från väder och vind och möjligheter att para sig. Vad vi människor ofta ser som djurens frihet, i naturen, är ofta en begränsad tillvaro som ständigt styrs av en kamp för att överleva. De långa utfärderna som djuren gör är för att stilla sina dagliga behov som mat och vatten, skydd från väder, möjlighet att para sig. Inte för frihetens eller nöjes skull.
Att ge djuren tillräckligt med utrymme för att få utlopp för sina naturliga beteenden är viktigt, men många studier har också visat att det är minst lika viktigt att djurens inhägnader erbjuder valmöjligheter, komplexitet, variation och utmaning.
På Skansen ser vi till att våra djur har tillräckligt utrymme för att röra sig fritt, har lämpliga sovplatser och reträttmöjligheter. I de fall som behövs, som t.ex. för köldkänsliga djur eller djur som går i dvala, anpassas temperaturen efter deras behov. Våra anläggningar uppfyller eller överträffar de lagkrav som finns, vilket innebär skydd mot väder och vind, inkräktare, skadedjur, rovdjur samt fysiska skador. Anläggningarna är även utformade så att det går att upprätthålla den hygien som krävs.