Berglori

Berglori

Berglorin är en riktig snygging, en färggrann papegoja från Australien. Den slickar i sig söt nektar från blommor.

Öppettider

Idag 10:00 - 18:00
24/7 10:00 - 18:00
25/7 10:00 - 18:00
26/7 10:00 - 18:00
27/7 10:00 - 18:00
Visa alla Öppettider ›
Berglori

Visste du att

Berglorin kan lära sig att prata människospråk, men den förstår troligtvis inte vad den säger.

Berglori är en av de papegojor som vi kan hålla tama som husdjur. Den kan lära sig prata människospråk, men förstår nog inte vad den säger. Berglorin har en lång tunga som är formad som en borste. Den kan vara riktigt busig och högljudd. I naturen suger den söt nektar från blommor.

Berglorin som husdjur

Tama fåglar kan man mata med frukt, honung och grodda fröer, samt en särskild lorinektar som finns att köpa i butik. Lorin vill ha vatten och gott om leksaker, den gillar att busa och bada. Plötsligt kan den ligga och leka på rygg eller dansa och hoppa jämfota.

Att köpa en papegoja är något man bör tänka över ordentligt. En lori kan bli 40 år gammal, så man ska vara beredd på en lång relation. Den blir ofta en ensamfågel och bestämmer sig gärna för att en viss del i hemmet är dess eget revir, där vill den vara själv. Den bajsar blöt spillning, så det kan bli mycket att städa om den rör sig fritt i huset.

I naturen sover lorin i hål i träd. Som husdjur vill den gärna sova i en låda och inte på en pinne som andra papegojor. Lorin blir ofta väldigt personlig och trivs bäst om den får bo med andra loris.

Flera hundra arter papegojor

På hela jorden finns kring 330 olika papegojarter. De delas in i tre familjer. 18 arter hör till familjen kakaduor. Dit hör även nymfparakiten. Omkring 55 arter hör till familjen loripapegojor. Övriga, mer än 250 arter, hör till familjen egentliga papegojor. Dit räknas aror, grå jako och ädelpapegojor. Papegojor är närmast släktingar med hackspettar, gökar, duvor och ugglor.

Berglorin kommer från Australien. I Europa och i kalla delar av världen finns det inga papegojor. De hör hemma på varmare platser som i Australien och Stilla havets övärld, i Sydamerika och södra Nordamerika samt i Afrika och Asien. I naturen lever många papegojor i tropiska regnskogar, så om regnskogar huggs ner förstörs även deras hemmiljö.

Hotade arter

Berglorin är tillåten att köpa och ha hemma som tam, men många av jordens fåglar är hotade. Det gäller också vissa papegojor och andra populära burfåglar. Det finns en överenskommelse mellan över 170 länder om hur hotade arter får köpas och säljas i och mellan länder. Den kallas för Washingtonkonventionen eller CITES, som är förkortningen av det engelska namnet Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora.

Färggrann australiensare

Berglorin är en färggrann papegoja, snyggt färglagd i klarblått, gulgrönt, knallgrönt, gult och rött. Den har lång stjärt och pricken över i:et är de orangea ögonen och den röda näbben.

– Läs mer –

Sällskapsdjur

Upp