Bageriet på Skansen

Bageriet

I det här lilla bageriet med bagarbod från 1870-talet bakas bröd och kakor på traditionellt vis och de färdiga bakverken säljs över disk. Utanför hänger den typiska bageriskylten i form av en förgylld träkringla.

Öppettider

12/12 11:00 - 15:00
13/12 11:00 - 15:00
14/12 11:00 - 15:00
15/12 11:00 - 15:00
16/12 11:00 - 16:00
Visa alla Öppettider ›

Inne i bageriets butik kan man ibland köpa nybakat bröd. Här säljs olika typer av kaffebröd och matbröd som var vanliga förr.

Kanelbullar från Skansens bageri
Kanelbullar från Skansens bageri |

Innanför butiken ligger siktkammaren, där mjölet siktades och där man ställde nygräddat bröd för att svalna. Nästa rum är själva bageriet som domineras av bakbordet och den stora bakugnen som är murad mitt i huset.

Bageribiträde på Skansens bageri
Bageribiträde på Skansens bageri |

Man fick lov att börja elda i god tid innan brödet skulle gräddas, eftersom det tog många timmar att värma upp ugnen. Man eldade med ved inne i själva ugnen och när den var tillräckligt varm skrapades glöden ut och brödet gräddades på plåtar eller direkt på ugnens botten.

Bageriet, Skansen
Bageriet, Skansen |

Arbetet i bageriet krävde passning nästan dygnet runt; en bagare arbetade ofta 16–18 timmar per dygn. Lika mycket arbetade de gesäller och lärlingar som han hade till hjälp. På gården ligger en gesällkammare, där gesällerna sov mellan arbetspassen. Lärlingarna sov på golvet i bageriet eller bakom ugnen i siktkammaren.

Huset är flyttat från Gotlandsgatan i Stockholm.

Bagare på Skansen
Bagare på Skansen |
- LÄS MER -

1870-1913


Butiker


Hus A - Ö


Mat & dryck

Upp