Bagarstugan på Skansen

Bagarstugan

Bakstrorna är på väg till byn. Nu är det bråttom att få upp värmen i bagarstugans ugn och förbereda kornmjölsdegen. Snart får man smaka det tunna nybakta tunnbrödet som bakstrorna är experter på.

Öppettider

23/12 11:00 - 15:00
Visa alla Öppettider ›

 som tar flera dagar att få upp i rätt temperatur. Förr i tiden var det en gemensam syssla. 

När ugnen väl var varm nog kunde man baka stora mängder bröd som sen förvarades i torkad form. Bakstror, kvinnor och ibland män, som var duktiga på bakning, gick runt i de olika byarna och bakade åt gårdarna. Tunnbröd av kornmjöl som var det dominerande vardagsbrödet långt in i vår tid. 

Bagarstugan på Skansen kommer från Offerdal i Jämtland och visar tiden runt sekelskiftet 1900, men fungerar än idag.

Visste du att

Oftast bakade gårdarna bröd på våren och hösten, beroende på när mjölet kunde malas. Man malde oftast i en gemensam skvaltkvarn i sin by, då man var beroende av det ökade vattenflödet på våren och hösten.


1870-1913


Hus A - Ö

Upp