Paddan sitter stilla och väntar på maten. Den fångar småkryp genom att blixtsnabbt kasta ut sin långa, klibbiga tunga.

Paddor hör till gruppen groddjur och är släkt med grodor och salamandrar. Paddor är vårtiga och klumpiga, och kan bara gå eller småhoppa. På hela jorden finns 500 arter av paddor. I Sverige har vi bara tre arter. Vanlig padda är vanligast, den finns i större delen av landet, utom i de kallaste delarna i norr. Grönfläckig padda och stinkpadda är mycket sällsynta och finns bara i södra Sverige. Paddan har giftig hud, så andra djur tycker inte om att äta paddor.

Sover bort vintern
Paddor sover i vinterdvala under tjälen, djupt nere i hål i marken. När de vaknat på våren, kryper de till vatten för att leka. De parar sig och lägger sin rom i vattnet. Rommen blir yngel som sen får ben och blir stora. De äldre paddorna lämnar vattnet efter leken och kravlar upp på land. De unga paddorna är redo att gå upp på land efter 2-3 månader. Sitt sommarliv kan paddorna leva flera kilometer från det vatten där de kläcktes. Paddor är mer anpassade för landliv än grodor. Men simhuden på bakfoten visar att de är skickliga simmare.

Spelar på våren
Paddhanen kan rida på en paddhona flera hundra meter på väg till vatten för att leka. Paddor spelar på våren, de skrockar metalliskt. Hanar med djupaste basrösten får para sig mest. De sprutar ut sina spermier över honornas ägg. Honan fäster långa äggsnören på vattenväxterna. En hona kan lägga flera tusen ägg. Det tar en halv dag.

Pussa inte en padda
På skinnet och bakom ögat har paddan giftkörtlar! Där bildas giftet bufotoxin, som är farligt för många rovdjur. Giftet går inte genom vår hud, men hos vissa kan huden bli irriterad. Så det är nog inte så bra att pussa en padda om man nu skulle vilja det.

Paddögon
Paddor har stora, röda ögon. Pupillen är smal och vågrät. De behöver kunna se bra när de ska fånga insekter med sin långa, klibbiga tunga som den blixtsnabbt kan skjuta ut.

Läs mer om Vanliga paddan och miljön>>

Läs mer om Vanliga paddan och vi>>

Ring grodorna i Tyresta nationalpark!
Lyssna på hur grodor och paddor spelar.
Ring 08-5010 01 69, knappa in nummer 20.
Bara samtalsavgift.