And eller anka, det är frågan? Änder är vilda, till exempel gräsänder. Ankor är änder som människan tämjt.

Inte längre gräsand
Våra svenska ankor kommer från gräsanden, alla utom myskankan. För kanske femhundra år sen började svenska bönder hålla tamänder – ankor. Då hade de ankkött och ägg att äta hemma på gården. De största ankorna som lade mest ägg var bäst. Dem behöll man, och de fick nya ankor. Så blev ankor större och tyngre än gräsänder. Tama ankor kan bli kring tio år gamla. De har förändrats under flera hundra år och lägger hundra ägg på ett år som vi kan äta.

Simand eller dykand?
Gräsänder och tamankor är simänder. Dykänder dyker för att fånga sin mat, oftast fisk och vattendjur. Simänder tippar bara, doppar huvud och hals i vattnet för att komma åt maten. Det kan se ganska lustigt ut när alla änder vänder ändorna i vädret samtidigt. Simänder är nästan helt vegetarianer, utom andungar som gärna äter små vattendjur.

Hanen vaktar
Hanarna sköter inte om andungarna när de lämnat boet. Men de vaktar troget honan så länge som hon ligger på ägg och ruvar. Gräsandhanar och ankhanar är ofta färggrannare än honorna. Honorna ska vara väl kamouflerade när de ligger på marken och ruvar i sitt bo.

Simmar direkt
Ankhanen kallas andrik och honan bara anka. Ungarna kallas ällingar och kan gå och simma så fort de kläckts ur äggen. Änder och ankor är borymmare. Ungarna rymmer från boet och ligger inte kvar där för att bli matade. Tillsammans i en flock följer de mamman för att själva söka mat. Borymmare lever farligt, de blir lätt själva mat åt rovdjur. Därför har fåglar som är borymmare stora kullar. I naturen är risken stor att ungarna dör redan den sommar de fötts. Tamankor är ofta bättre skyddade eftersom de bor nära människan.

Kalla fötter
Ankor har simhud mellan tårna. Sådana fötter är bra i vatten men sämre på land. Änder har värmeväxlare i ben och fötter. Värmen i blodet återvinns in i kroppen för att inte fågeln ska förlora så mycket energi på vintern. Änder och ankor har alltså kalla fötter, och det är meningen. Då kan de stå på is och snö utan att frysa.

Läs mer om Ankan och miljön>>

Läs mer om Ankan och vi>>