Fakta och information om Stadskvarteren på teckenspråk.

 

 

Stadskvarteren

Här hittar man olika miljöer som visar hur folk levde och arbetade i staden förr. Många av husen är flyttade från Södermalm i Stockholm på 30-talet då stora delar av den gamla bebyggelsen revs. Krogen Stora Gungan och ett glasbruk finns till vänster på torget utanför rulltrappan. Stockholms glasbruk startade 1933 på Södermalmstorg och flyttades till Skansen 1936. Här munblåser man glas till prydnadsföremål och fönsterglas.

Nedanför Glasbruket ligger Snickerifabriken som visar möbelproduktion i Småland på 20-talet och Mekaniska verkstaden.
Torget där stadskvarteret börjar kallas Hyttorget och här finns Skomakarens hus, Kammakarens verkstad, krukmakeriet och Bageriet. Längre ner i backen ligger tapetserarverkstaden, Garvaregården och guld- och silversmedjorna. I Kryddboden fanns allt att köpa som man inte kunde producera själv - importerade varor, kryddor, salt, kaffe, te och salt sill.

Inne på Boktryckarens gård leder en brant trappa upp till Arbetarbostaden som var hem till tiotalet boende, med kök och arbetsrum i ett. Här finns också Gravörverkstaden. Klättrar man upp för nästa trappa från gården hittar man ett sadelmakeri. I huset på andra sidan finns ingången till Boktryckarens bostad längst ner i hörnet, medan Boktryckeriet och Bokbinderiet kan nås genom en port i andra hörnet eller direkt från gatan.

Järnhandeln som ligger på andra sidan korsningen är en affär från 30-talet, och järnhandlarens familj bodde i samma hus. Bredvid Järnhandeln ligger Konsumbutiken, också den från 30-talet. Här hanterades mjölk, grädde, smör och ägg under hygieniska former.

I det andra hörnet ligger Tottieska malmgården från 1700-talet. På väg mot Bollnästorget ligger en låg röd byggnad. Här finns det lilla studentkaféet Café Petissan, Apoteket och inne på gården Bleckplåtverkstaden. Efter det ser man gaveln på Hazeliushuset där Skansens