Snoken är en grå eller svart orm, som simmar väldigt bra. En snok kan faktiskt bli över en meter lång och har oftast gulvita nackfläckar.

Jätteorm som kan luras
Snoken blir längre än huggormen. En riktigt stor snok kan bli 130 centimeter lång och väga 2,5 kilo. Den simmar bra och trivs nära vatten. Om snoken blir skrämd kan den lägga sig på rygg och spela död med tungan hängande utanför munnen. Den kan också spruta ut illaluktande kladd från analöppningen för att skrämma bort en fiende. Får man det på kläderna är det svårt att bli av med lukten.

Snok eller huggorm?
Snokar är ofta svarta men det kan huggormar också vara. Men snoken har ett litet huvud, inte stort och trekantigt som huggormen. Snoken har oftast gulvita nackfläckar, det har inte huggormen. Huggormen har en tydligt tjock kropp och en smalare svans. Snoken är mer jämnt avsmalnande mot svansspetsen. Snokens huvud har stora fjäll medan huggormen har små. Snokens pupiller är stora och runda, medan huggormen har smala, lodräta pupiller.

Gotlandssnok
På Gotland och Lilla Karlsö finns gotlandssnok. Det är en underart till vanlig snok. Gotlandssnoken är mindre. Den har ofta orange eller röda nackfläckar eller saknar nackfläckarna helt.

Inget att vara rädd för
Fiskar, grodor, paddor, sorkar och möss bör nog vara lite rädda för jagande snokar. De kan lätt bli snokmat, och snoken sväljer dem hela. Andra ormar tål inte giftet i paddors skinn, men snoken äter gärna paddor. Snokar har inte gifttänder som huggormar men kan bedöva sitt byte med giftigt spott. Giftspottet kan inte tränga in i vår hud, så snokar är inget för oss att vara rädda för. Precis som alla ormar är snoken fridlyst. Man får inte döda den. Men det vill väl ingen?

Sover bort vintern
Snokar går i vinterdvala djupt nere i marken. Den söker sig ner under tjälen i sorkhål eller stenrösen. Snokar är växelvarma precis som andra reptiler. Deras kroppstemperatur följer luftens och markens temperatur.

Snokar lägger ägg
I maj kommer snokarna ut ur sin vinterdvala. De samlas i stora flockar på något soligt ställe. Snokhonan lockar till sig hanar genom att lukta fränt och gott! Flera hanar kämpar om att få para sig med henne. På sensommaren lägger honan 15-30 ägg i en gödselstack eller något annat varmt ställe. Äggen ser ut som fågelägg, men är mjuka. När äggen kläckts får ungarna klara sig själva. Honan lägger ägg varje år.

Ömsar skinn
Ormar byter skinn för att kunna växa – snokar gör det flera gånger per år. Så blir de också av med parasiter på kroppen.

Läs mer om snoken och miljön>>

Läs mer om snoken och vi>>