Skånsk blommehöna

Du är här

Skånsk blommehöna är en av de största svenska lanthönsstammarna. Blommehönan var tidigare på väg att utrotas.

På 1970-talet upptäcktes dock en sista rest av rasen i den skånska byn Vomb. Dagens skånska blommehöna härstammar från tre gårdsflockar i byarna Vomb, Tofta och Esarp i Skåne.

Ursprunget till våra tamhöns är det vilda hönssläktet Gallus i Sydostasien. Människan har troligen hållit tamhöns som husdjur så länge hon har varit bofast. De fanns i varje hushåll och så småningom har det utvecklats olika raser i olika bygder.

Utseende

Namnet härstammar från det gamla skånska ordet för vitfläckig ”blommed” och syftar på hönans blommiga teckning med vita fläckar på mörk botten. I övrigt är färgen mycket växlande. Grundfärgen kan gå i svart, brunt, gråvitt, rött eller gult med en spräcklighet som beror på de vita prickarna längst ut på fjädrarna. Det förekommer även hönor som är gråblå med guldfärgad krage, ljust vitgrå med blågrå eller ljusbrun krage samt helsvarta hönor. Tofsar och hel hätta kan också förekomma.
 
Blommehönsen är lugna, tunga höns. Hönorna väger 2-2,5 kg och tuppen väger upp till 3,5 kg. Hönorna värper cirka 150 ägg per år, men ruvlusten hos hönorna varierar. Äggvikten varierar mellan 45-70 gram.

Här på Skansen finner du den Skånska blommehönan vid Skånegården.