Fakta och information om Skånegården på teckenspråk.

 

 

 

Skånegården
Skånegården kommer från Högs socken i södra Skåne. Där låg den mitt ute på den stora blåsiga slätten. Husen är byggda i korsvirke och tegel och taken är täckta med halm.
Den äldsta delen är från 1820-talet, men har sedan dess byggts om flera gånger. Bostaden ligger i den södra längan.


När man går in genom köksingången kommer man till ytterköket som till stor del upptas av bakugnen och en brygghuspanna, till vänster ligger drängkammaren.
Innerköket är litet och trångt. Här finns en järnspis och ett litet matbord med två stolar. Kvinnan stod alltid när hon åt.


Stugan var det enda bostadsrum som gick att värma upp. I byrån finns husets linneförråd och på det runda bordet står en trattgrammofon. Nästa rum är kammaren, gårdens finrum.
Stallet är murat av gult tegel 1917. I Skåne finns inga ladugårdar utan här kallas de kostall. Precis som på Skånegården rymde stallet ofta både kostall och häststall i samma länga. I byggnaden finns också en kombinerad snickarverkstad och vedbod.


Utanför Skånegården pickar skånska blommehöns och i sommarhagen vaggar grågäss, vitkindade gäss och svensk gul anka.


Bakom boningshuset finns en trädgård med blomsterrabatter, fruktträd, bärbuskar och köksträdgård. Sådana trädgårdar anlades från början vid de skånska prästgårdarna och spreds under 1800-talet vidare till bondgårdarna.