Shetlandsponny

Du är här

Shetlandsponnyn är ingen stor häst men den är världens starkaste häst i förhållande till sin storlek och kan dra upp till 1500 kilo.

Att shetlandsponnyn har en liten kroppsbyggnad beror på att den är anpassad till det kalla och blåsiga klimat som råder på Shetlandsöarna, norr om Skottland, där ponnyn har sitt ursprung. Med liten kroppsbyggnad är det lättare att överleva och hålla värmen i ett sådant klimat. Shetlandsponnyn har också utvecklat en mycket kraftig och lång vinterpäls, som även är extremt vattentät.

Shetlandsponnyerna användes först inom jordbruket och till körning, packning och transport. Bland annat användes de till att transportera torv och kol.

Under 1800-talet blev det allt mer vanligt att man använde sig av shetlandsponnys i kolgruvorna i Storbritannien då dessa hästar var starka och tillräckligt små för gruvgångarna, som endast var 120 cm höga. Hästarna fick oftast jobba hela livet  i gruvorna och blev inte sällan blinda då de inte fick se dagsljus. En tyngre, grövre variant av shetlandsponny utvecklades specifikt för gruvarbete.

Shetlandsponnyer exporterades över hela världen som körponnyer, barnponnyer, som cirkusdjur och även som sällskapsdjur i parker och hos de kungliga hoven.

På grund av shetlandsponnyns storlek och lugna temperament är den mycket populär som ridponny åt små barn. Men dessa små hästar kan även tävla, både på lättare och höga nivåer, då de bl a är duktiga hoppare och suveräna körponnyer. Shetlandsponnyer har oftast en lugnande påverkan på större hästar och används därför gärna som sällskapsponnyer till andra hästar.

Utseende

Shetlandsponnyn ska inte vara högre än 107 cm i mankhöjd. Huvudet skall vara litet, proportionerligt och välburet och ponnyn ska ha korta, starka ben. Alla kända färger är tillåtna - utom tigrerad.

Ålder
En shetlandsponny kan uppnå en ålder av drygt trettio år.