Alla tamhöns kommer från början från den röda djungelhönan i Sydostasien. Vi lärde oss tämja höns för att få färska ägg.

Tamhöns
 

Lever i flock
Tamhöns lever i flock, några tuppar håller ihop med flera hönor och kycklingar. Alla slåss om en hög rang i flocken. Tupparna slåss med varandra och försöker vinna hönornas gunst genom att vara snygga eller bjuda hönorna på mask och annat läckert. Kammen på huvudet är bra att imponera med. Ytliga blodkärl gör kammen röd. Tuppar har större kam än hönor – en stor kam ger makt! Och den hjälper faktiskt till att kyla kroppen när det är varmt. Vilda höns sover i träd för att slippa rovdjur. Tamhöns sover också högt, fast på sovpinne.

Massor av ägg
I naturen lägger en höna en kull på tolv ägg och ruvar dem i 21 dagar tills äggen kläcks. Kycklingarna stannar bara ett par dagar i boet och är sen färdiga att ge sig ut i världen med mamman för att leta mat. Plockar vi bort äggen efterhand från en höna hinner hon inte ruva, utan lägger hela tiden nya ägg. Vi kan plocka 150–300 ägg om året från en höna.
 
Ruvar och kläcker
När hönan ruvar, ligger hon och värmer äggen. Det blir varmt och gott under henne, 38 grader. Hon vänder på äggen, så att de blir jämnvarma. Efter tre veckor kläcks kycklingar ur äggen. Kycklingen hackar ut sig själv med hjälp av en vass tagg på näbben – äggtanden.

Fåglar har en äggstock och en äggledare. I äggledaren ligger massor av ägg i rad. När äggen matas fram i äggledaren växer de till med äggvita, skalhinnor och till sist ett hårt skal av kalk. Då är ägget färdigt att värpas fram. Därför kan fåglar värpa många ägg på kort tid.

Läs mer om Dvärghönan och miljön>>

Läs mer om Dvärghönan och vi>>