Fakta och information om Moragården på teckenspråk.

 

 

 

 

Moragården

Moragården är en av de allra första som återuppbyggdes på Skansen 1891. Den visar hur man levde på landet runt 1800. En av bodarna kallas hedninghuset och är knuttimrat på ett mycket ålderdomligt sätt. Denna byggnad kan dateras till första hälften av 1300-talet och är därmed Skansens äldsta hus.  Det finns två bostadshus på gården. Manbyggnaden, kallad Morastugan, var Skansens allra första byggnad. Den inköptes av Hazelius år 1885 och fanns återuppbyggd på Skansen invigningsåret 1891. Stugan kommer från byn Östnor och är timrad vid mitten av 1700-talet.

I huset finns ett större rum till vänster om förstugan och en liten kammare rakt fram. Denna planlösning brukar kallas enkelstuga; det viktigaste utrymmet var själva rummet, stugan, som användes både i vardag och fest. Här lagades maten, här åt och sov man samt utförde allehanda inomhussysslor. Närmast dörren ligger köksdelen med en öppen spis och en bakugn.


På natten sov gårdens folk i tvåvåningssängarna, som står vid ena långväggen. Dessutom finns en skåpsäng i andra hörnet. Man halvsatt när man sov med många kuddar bakom ryggen. Framför sängarna hänger förlåtar av ylletyg, som var sköna att dra för när det var kallt och dragigt på vintern. De ålderdomliga runda stolarna är tillverkade av urholkade trädstammar och kallas kubbstolar.
I stugans tak hänger kronstången som markerar olika avdelningar i rummet. Det hade också en praktisk funktion som upphängningsanordning för bland annnat kläder och brödspett.


Den del av gården som används mest idag är Back Mats stuga till vänster där man har många aktiviteter för barn som tidsresor, sagoberättande och att man får hjälpa till på gården.