I verkstaden tillverkas klassiska bruksföremål i lergods. Stilrena, slitstarka och till för att användas i ditt hem varje dag. Välkommen att ta del av ett stycke svensk hantverkshistoria!

Aktuella öppettider här>>


Ända sedan förhistorisk tid har människan använt sig av lera för att skapa konst- och bruksföremål. När drejskivan infördes i Sverige under 1500-talet fick krukmakaryrket ett uppsving, fler föremål kunde produceras fortare och hantverket utvecklades till ett specialiserat skråhantverk. Krukmakaren bodde och arbetade i städer med närliggande lertag och i verkstaden formades lera för hand, med hjälp av vatten och en roterande skiva, till kärl.

I Skansens krukmakeri visas hantverket så som det huvudsakligen bedrivits sedan 1800-talet. Här tillverkas klassiska krukor, skålar och fat om än i något modernare tappning.

Blomkrukor och trädgårdsartiklar finns också i sortimentet. Huset kommer från Södermanland och flyttades till Skansen 1947.

Krukmakeriet drivs av företaget Andersson & Lilljeqvist AB genom Lars Andersson och Nina Lilljeqvist, välkommen att besöka krukmakeriets egen hemsida www.skansenskrukmakeri.com


Träffa Krukmakar-Lasse

 

Foto: Marie Andersson

Kom in och känn atmosfären, se tillverkningen och varför inte ta med dig ett minne? Produkterna finns till försäljning i krukmakeriet och ett urval finns även i Skansenbutiken.

krukmakeriets>> egen hemsida kan du ta del av det aktuella sortimentet.