Kläder i hus och gårdar

Du är här

Museipedagogerna i Skansens kulturhistoriska miljöer är klädda i tidstypiska kläder.

Oftast återspeglas vardagliga arbetssituationer vanliga för majoriteten av befolkningen på respektive ort. I vissa fall visas även lokalt särpräglade kläder, alltså folkdräkter, även de i vardagsvariant. Museipedagogerna kan berätta mer om de kläder de bär.

Skansens folkdanslag bär ofta folkdräkter av mer högtidsbetonad karaktär. Många dräkter, såväl mode- som folkdräkt, kan ses i den omfattande programverksamheten på hela Skansenområdet.


I Morastugan visas en vardaglig variant av den lokalt särpräglade dräkten från Mora socken i Dalarna. Foto: Anders Qwarnström
 


Till 1800-talets kvinnodräkter hörde en tröja av pälsskinn för vinterbruk. Delsbogården, Hälsingland.

 


I Järnhandlarens bostad visas 1930-talets mode i en vardaglig situation.


Kjol och kofta i en variant som var vanlig under en lång period av 1700-talet. Bindmössa och förkläde visar att bäraren tillhör tjänstefolket.


I halländska Oktorpsgården, som visar en miljö från 1870-talet, bär kvinnorna den rutiga nyrokokoklänningen som var mycket omtyckt och använd i hela landet.

 


Kjol och blus var en mycket populär klädkombination hos kvinnorna vid sekelskiftet 1900. Förkläde och huvudduk användes till vardags. På bilden syns lärarinnan i Väla skola från Västergötland.


På 1920-talet blev klänningarna korta, midjan låg och modellen rak. Ordenshuset från Tierp i Uppland.

 


Kvinna klädd i moradräkt i Moragården från Dalarna.


   

På Skansen finns flera miljöer som visar tiden 1840-1870. Då var nyrokokon det förhärskande modeidealet. Allmogekvinnornas klänningar var stora och vida, ofta sydda av hemvävda rutiga halvylletyger. Förkläde, halskläde och huvudkläde, ibland tillsammans med bindmössa gav henne status som moderiktigt klädd inom sitt stånd. Männens västar kunde vara tillverkade av liknande tyger. Västen bars tillsammans med långbyxor och rock. Den höga hatten fulländar modeidealet. Den här typen av kläder visas i Ekshäradsgården, Oktorpsgården, Kryddboden och Boktryckarbostaden.