Tamkatter bjuds på färdiglagad kattmat och får sova i sängen, men plötsligt kan den keliga hemmakatten bli lik en liten tiger.

Små tigrar
Katten är skicklig på att fånga möss, sorkar och småfåglar. En katt kan spurta 50 kilometer/timme på korta sträckor och hoppa två meter rakt upp. Jaktinstinkten har den med sig sen 10 000 år från falbkatten, den vildkatt i Orienten som var tamkattens förfader och förmoder. Idag finns det flera raser av tamkatt – burmakatt, siames, perserkatt, abessinier och norsk skogskatt är bara några.

Tyst som en katt
Katter är anpassade för smygjakt. De kan fälla in klorna i tassarna så att de inte skrapar mot marken. I språnget fäller katten ut sina vassa klor och fångar bytet. Så gör alla katter, även lejon, tigrar och lodjur. Alla stora kattdjur dödar främst genom att bita över strupen och kväva sitt byte.

Katter pratar
Katten pratar med oss och andra katter genom att jama, fräsa och spinna. Den utsöndrar också luktämnen, feromoner, från kindkörtlar. Den stryker av dofterna mot föremål omkring sig för att markera sitt revir. Den visar också med öron och svans vad den vill. Piskar den med svansen och fäller öronen bakåt är den spänd eller arg.

Vild och tam
Tamkatter är både vilda och tama. De är läraktiga och kan bli mycket tillgivna. Men de är självständiga och bestämmer själv när kommer och går. Och när de stryker sig mot ditt ben vill de doftmarkera sitt revir, inte bara kela.

Sömnig som en katt
En katt kan sova 16 timmar om dygnet, mest på dagen. Katter i naturen är mest aktiva morgon och kväll, men hos människan anpassar den sig till vår dygnsrytm. Katter är skickliga smygjägare som ser i mörker sex gånger bättre än vi, men med färre färger. Och de kan höra sorkpip som vi inte hör. Inte konstigt att våra förfäder ville ha en sådan musjägare som höll rent kring husen medan de själv låg och sov.

Känsliga hår
Katten har 24 morrhår runt nosen. Med dem kan den känna sig fram även i mörker. Är en öppning tillräckligt stor för att ta sig igenom? Finns det hinder i vägen?

Läs mer om katten och miljön>>

Läs mer om katten och vi>>

Vi har härliga katter på Lill-Skansen - stora och ibland också små.

Sedan 2009 samarbetar Skansen med Solgläntans kattpensionat, som bedriver omplaceringsverksamhet för katter. Det betyder att alla katter du ser på Lill-Skansen söker ett nytt hem där de får stanna livet ut. Katterna har redan flyttat från ett hem och behöver tryggheten i att få stanna kvar i sin nya familj.
Om du har både tid och lust att ta hand om en katt hela dess liv, kontakta Solgläntan eller Kattfonden: info@kattfonden.se. Det går också bra att tala med personalen på Lill-Skansen på plats.

Du kan också välja att stödja Solgläntans verksamhet ekonomiskt:
·    PlusGiro 646 02 91-5. Märk inbetalningskortet "Stöd till Solgläntans hemlösa katter".
·    PlusGiro 55 73 08-4 Stöd KATTFONDEN - Insamlingsstiftelse för hemlösa katter.