Kaniner är väl mysiga? Mjuka, runda, snälla och hoppiga. Om du har en hane och en hona så kan du efter ett år ha 800 kaniner!

Vild eller tam?
I södra Sverige finns vildkaniner. De är faktiskt inplanterade från kontinenten i Skåne och på Gotland för hundra år sen. Sen har de spritt sig i Götaland. Alla tama kaniner kommer från början från vildkaniner. Kaniner lever farligt – de kan bli uppätna av hökar, örnar, rävar och illrar. En hona kan få sex kullar på ett år med upp till 12 ungar i varje kull. Kaniner gräver gångar och hål i marken. I naturen lever de i stora grupper, kolonier, där varje familj har sina egna gångar. Har du tama kaniner, kan du gärna ha minst två, så att de får sällskap.

Svår sjukdom
På 1960-talet kom en svår kaninsjukdom in i Sverige. Virussjukdomen myxomatos eller kaninpest slog snabbt ut en stor del av kaninstammen. Nu verkar stammen av tamkaniner ha återhämtat sig. Sjukdomen är inte lika vanlig längre. Hos sjuka djur svullnar ögonen upp och de blir blinda. Även tama kaniner kan smittas. Men det är möjligt att vaccinera dem för att undvika sjukdomen.

Vegetarian
Kaniner älskar morötter precis som vi. Men mest äter både vilda och tama kaniner gräs, blad, kvistar och knoppar. Inte kul att få in dem i trädgårdslandet alltså! Men plocka gärna vilda växter för att mata tamkaninen. Kaninens tänder växer 2-3 millimeter per vecka. Men djuren nöter ner dem lika fort om de får mat med mycket fibrer.

Äter bajs!
Kaniner äter sitt bajs och låter det gå en gång till genom tarmarna. Så kan de ta vara på ännu mer näring från alla växter som de äter. Fiffigt, om man är kanin alltså!

Läs mer om Kaninen och miljön>>

Läs mer om Kaninen och vi>>