Julmarknad på Skansen

Du är här

Julfirandet på Skansen börjar första lördagen i advent. Då öppnar den traditionella julmarknaden, öppen under fyra helger, som startade redan 1903. Här dignar bodarna av mat, godsaker och julpynt. Brasorna tänds i de kulturhistoriska husen, där det också dukas julbord, pysslas och pyntas och granarna kläs.

Dagens julfirande

I dagens julfirande finns innehåll från alla tider. Ordet jul är besläktat med fornisländskan och fornengelskan. I norra England talar man fortfarande om yule, som möjligen är ett arv av vikingarnas framfart där. När vi höjer våra ölglas och önskar varandra God jul är det en obruten tradition ända från hednisk tid, även om det då var dryckeshorn som lyftes. Det kallades att dricka in julen. Under katolsk medeltid infördes det kristna julfirandet i vårt land och firades under samma tid som tidigare den hedniska julen. Det var då vi började äta lutfisk som från början ingick i julfastan vilken varade under advent och avslutades julaftons kväll då man äntligen fick smaka av den goda köttmaten. Till julen hörde förr som nu att man skulle vara extra snäll och givmild. Man hörde av sig till varandra på olika sätt med gåvor och hälsningar.

Läs mer om årets julmarknad>>

Gammaldags jul

Vår tids längtan efter en gammaldags jul är en förening av det gamla bondesamhällets julfirande och den borgerliga julen i staden vid sekelskiftet. Det blir en slags blandning av julbrasor och julhalm, ett braskande borgerligt julbord, överdådiga granar och mängder av julklappar. Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner blandade med inslag från främmande land. Från 1700-talet har vi det första belägget för den klädda julgranen som kom från Tyskland och dök upp i herrgårdsmiljö där man hade utländska kontakter. Granen blev allmän under 1800-talets slut och den julklappsutdelande jultomten först under 1900-talet. Jultomten är för övrigt en blandning av vår lilla gråklädda gårdstomte och den rödklädde St. Nikolaus. Tidigare hade framför allt julbocken, som stod för mycket julhyss i forna tiders bondesverige, varit anlitad om man hade någon julklappsutdelare överhuvudtaget. 1900-talet har gett oss både adventsljus, adventskalender, adventsstjärnor och adventsstakar, också de med tyskt påbrå, medan Kalle Anka kommer från det stora invandrarlandet USA. Kalkonen och misteln har anglosaxiska anor.