Julen på Skansen

Du är här

Bra att veta om julen på Skansen på teckenspråk

 

 

 

Julen på Skansen
På Skansen pågår julen från den första adventshelgen ända till trettondagen. Här finns vår klassiska julmarknad med anor från tidigt 1900-tal, kulturhistoriska julbord, luciakonserter, dans kring granen och mycket annat som hör julen till.

Julmarknad
Den första advent öppnar den traditionella julmarknaden, som startade redan 1903. Här dignar bodarna av mat, godsaker och julpynt. Brasorna tänds i de kulturhistoriska husen, där det också dukas julbord, pysslas och pyntas medan granarna kläs.

Jul alla dagar
På vardagarna är det lugnare på Skansen. Ta chansen att promenera runt i våra juldoftande hus och gårdar och ”res” till jular från förr. Prata med våra kunniga museipedagoger – besöket blir så mycket mer spännande när föremål och traditioner kommer till liv! Även om vi inte har julmarknad på vardagarna finns här gott om julhandel ändå.

Jul hos djuren
Djurparken har öppet varje dag. Varför inte hänga med på en guidad tur (ej teckenspråk) till våra nordiska djur eller ta en tur på en ponny? På Lill-Skansen kan du titta på nordiska smådjur och några av våra vanligaste husdjur. Här finns också en utställning om vad du ska tänka på när du firar jul med djur omkring dig.

Lucia
Här på Skansen har Lucia firats länge! Redan 1893 rapporterade en journalist om att den första Lucian siktats på Skansen. I Ordenshuset får du uppleva ett Luciafirande från 1920-talet, i Seglora kyrka uppträder ett luciatåg och på kvällen firas Lucia med en konsert på Sollidenscenen.

Nyår
Skansens nyårsfirande har anor från 1895. Varje år bjuder vi på ett gnistrande nyårsfirande med sång, musik och stora stjärnor. Firandet direktsänds i TV.