Jag är Lilla Kott.

Du är här

Namn: Lilla Kott

Är: Det vet bara djuren. Men jag är inte människa som du och inte precis ett djur. Och inget troll heller.  
Född: Vet inte. Jag har funnits här på Skansen så länge alla träd kan minnas, långt innan alla djur flyttade hit.
Favoritmat: Nötter, svamp, växter, frukt och bär
Är bra på: Att prata med djuren på deras språk, göra mig osynlig eller förvandla mig till en kotte.
Tycker om: Att vissla och mysa och kramas. Och så gillar jag min svans!
Tycker inte om: Bråk och skrik och arga människor.
Gör på dagen: Sover i min mossmjuka säng inne i den höga stubben på Lill-Skansen. Du kan se min dörr längst ner på stammen.
Gör på natten: När du gått hem och det är tyst och tomt på Lill-Skansen, då vaknar jag och har en massa jobb som väntar. Alla djur ska pysslas om och tas om hand. Jag känner allihop. De är mina kompisar.

Så här brukar en vanlig natt vara:
Först går jag till råttorna i stadsparken. De får så god mat av djurskötarna som jobbar på dagen och ofta har de sparat ett äpple eller några nötter till mig. Sen tittar jag till de små dvärgmössen. De är väldigt snälla men har så mycket att göra. De bygger bon och flyttar grässtrån och är alltid på språng.

Marsvinen sover nästan lika mycket som jag, och när de inte sover så sprätter de runt och har kul.
Kaninerna är riktigt stora, och väldigt gosiga. De har mjuk päls och jag brukar få kamma dem så de blir riktigt fina. I dammen bor abborrarna och flodkräftan. Stoppar jag ner huvudet i vattnet så kan jag höra hur de fnittrar och retas med varandra.

I andra hörnet bor katterna. De stannar inte länge för de väntar på att hitta snälla människor att flytta hem till. Och det kommer många snälla människor till Lill-Skansen. Ölandshönsen behöver inte flytta hem till någon för de har ett eget hus. Sen går jag och hälsar på hos reptilerna. De är fina men säger inte så mycket. Just nu bygger vi om en massa i deras hörn men det kommer att bli väldigt fint när det är färdigt.

Nästan sist går jag förbi de stora akvariefiskarna och kollar att de har fått mat, och så säger jag hej och godnatt till fåglarna. De heter lori allihop. Tror jag. De pratar i mun på varann hela tiden så jag hör inte alltid vad de säger, men de är glada och har ofta små lorisar att ta hand om.

Allra sist tittar jag till getterna, ankorna och minigrisarna och pratar med alla småfåglar som bor med dem i ladan. Efter det börjar det bli ljust och då kommer djurskötarna som arbetar här. Då är det dags för mig att gå och lägga mig och säga godnatt. Eller goddag menar jag förstås!