Hjälp till i hus och gårdar

Du är här

Hur levde man förr? Hur bodde man och vad behövde göras på en svensk gård? På Skansen kan du resa bakåt i historien och få vara med och hjälpa till i flera av våra hus och gårdar.

Hälsa på i Hornborgastugan. I den lilla stugan bodde en hel familj för över hundra år sedan och här kan du få hjälpa till med deras sysslor. I juni när saven stiger i träden passar vi på att göra vispar av björken, vi skalar kvistar och buntar ihop dem. I skogen bakom stugan kan du få följa med och plocka ved. Det finns också fler spännande saker att göra! Hornborgastugan i juni och augusti alla dagar kl 11-16.30.   Lär dig mer om Hornborgastugan >>

 

Gårdens sysslor i Back Mats stuga. I Back Mats stuga finns det mycket att göra. Ibland lagar vi mat eller bakar inne i stugan. Andra dagar är vi ute på gården och tvättar eller leker. På våren gör vi kanske sälgpipor när björken savar. Under hösten kan vi dra upp rovor och plocka ärtor.
Moragården helger i maj kl 11-16:30, alla dagar i juli, helger i september kl 11-16.30 och helger i oktober kl 11-15.30  Lär dig mer om Moragården >>

Hjälp till i Finngården. I Finngården köpte man inte så många saker utan man gjorde det mesta själv. Av näver tillverkade man bland annat skor, askar och väskor och här får du prova på att slöjda med näver. Återbruk var viktigt och vi repar upp gamla ylletyger och gör nytt garn av dem.
Finngården alla dagar i maj 11-16:30 och i juni 10-16:30.  Lär dig mer om Finngården >>

Kom och hjälp Bengta, Per och Emil. Hälsa på hos familjen Åkesson, Skånegårdens sista invånare, som bodde här mellan 1912 och 1925. Det är mycket som ska skördas i trädgården och mor Bengta har satt upp en trasmattsväv. Som vanligt behöver vatten och ved bäras in i stugan och djuren ska matas. Vissa dagar är det kläder som ska tvättas och ibland behöver kaffe rostas och malas.
Skånegården 1 juli-13 september alla dagar kl 11-16:30. Lär dig mer om Skånegården >>

Välkommen att hälsa på hos den nyinflyttade Boktryckarfamiljen.
I staden finns mycket att göra, på Boktryckargården kan man prova styltor och hos familjen i Boktryckarbostaden kanske de behöver hjälp med dagens sysslor och ärenden. Passa på att se hur familjens höns har det ute på gården.
Boktryckarbostaden alla dagar under juni, juli och augusti kl 11-16:30 Lär dig mer om Boktryckarens bostad>>