Berguven är den största och tyngsta av världens ugglor. De känns igen på sina tydliga örontofsar och orange ögon.
Berguven finns Europa och större delen av Asien. Den stannar vanligtvis på en plats men ungfåglar kan göra långa förflyttningar för att hitta revir. Normalt blir berguven runt 20 år, men i fångenskap kan de leva betydligt längre, troligen upp till 60 år.

Berguven har skarp syn och god hörsel, och ser bra i svagt ljus.

Berguven jagar mest under natten och lever av små gnagare, harar, änder, kråk- och vitfågel. Fisk, grodor och olika småfåglar är annan populär föda, och ibland tar berguven andra ugglor och rovfåglar.

Berguven trivs i bergiga skogstrakter, på stupande bergsbranter och klippiga skärgårdsöar.
Boet läggs på en klipphylla med ett stup nedanför, samt en utskjutande vägg som skydd. Denna boplats väljs ut av hanen.

I slutet av 80-talet började ett samarbete med Skärgårdsstiftelsen som resulterat i att ett tjugotal berguvar från Skansen släppts ut i Stockholms skärgård. Läs mer om projektet >>