Berglorin är en riktig snygging, en färggrann papegoja från Australien. Den slickar i sig söt nektar från blommor.

Berglori är en av de papegojor som vi kan hålla tama som husdjur. Den kan lära sig prata människospråk, men förstår nog inte vad den säger.

Sötsugen
Berglorin har en lång tunga, formad som en borste. I naturen suger den söt nektar från blommor. Tama fåglar kan man mata med en särskild lorinektar som finns att köpa.

Sover i låda
I naturen sover lorin i hål i träd. Som husdjur vill den gärna sova i en låda, inte på en pinne som andra papegojor. Lorin blir ofta väldigt personlig och trivs bäst om den får bo med andra loris.

Flera hundra arter papegojor
På hela jorden finns kring 330 olika papegojarter. De delas in i tre familjer. 18 arter hör till familjen Kakaduor . Dit hör även nymfparakiten. Omkring 55 arter hör till familjen Loripapegojor. Övriga, mer än 250 arter, hör till familjen egentliga papegojor. Dit räknas aror, grå jako och ädelpapegojor. Papegojor är närmast släktingar med hackspettar, gökar, duvor och ugglor.

Färggrann australiensare
Berglorin är en färggrann papegoja, snyggt färglagd i klarblått, gulgrönt, knallgrönt, gult och rött. Pricken över i:et är de orangea ögonen och den röda näbbeb. Lorin har lång stjärt.

Läs mer om Berglorin och miljön>>

Läs mer om Berglorin och vi>>