Att jobba som djurvårdare

Du är här

Många barn - och även vuxna - drömmer om att få arbeta som djurvårdare på Skansen. Men vad gör våra djurvårdare egentligen på jobbet? Här får du kika in hos Skansens djurvårdare och lära dig mer om hur de har det på jobbet.

Som djurvårdare måste man förstås ha ett stort intresse för djur, men man måste även vara morgonpigg och klara av att jobba utomhus i alla väder året om. Vi som sköter djuren börjar klockan sju på morgonen och arbetar enligt ett rullande schema alla veckodagar. Djuren vill ju ha mat och omvårdnad även på söndagar och på julafton!

         

På Skansen finns många olika typer av djur. Vilda och tama. Däggdjur, fåglar och reptiler. Alla djurarter har sina särskilda krav på foder, skötsel och utrymmen.

Den mesta tiden går åt att göra rent åt djuren varje dag; kratta hagar, spola bassänger och putsa rutor. Djuren måste ha det rent och fint hos sig. Vi matar djuren enligt deras särskilda foderstater. En del djur, som hästar, äter många gånger varje dag, medan andra, som vargar, bara äter några gånger per vecka.

Det kan vara ganska jobbigt att sköta djuren och man kan bli ganska smutsig efter en arbetsdag. Man måste till exempel bära många höbalar och rengöra bassänger med högtryckspruta.

 

En viktig del av jobbet som djurvårdare är att berätta för Skansens gäster om djuren. Både djuren här på Skansen, men också hur dessa djurarter lever vilt i naturen. Vid särskilda tidpunkter varje dag brukar vi berätta om några av djurarterna och samtidigt brukar antingen djuren matas eller så hittar vi på någon form av berikning åt dem.

Vi jobbar mycket med så kallad miljöberikning. För att djuren ska få utlopp för alla sina naturliga beteenden förses de med olika typer av berikningar. Ett exempel på det kan vara ett skinn som hängs upp i ett träd hos järvarna. Då får järvarna klättra upp och rycka och slita i skinnet. Hos vildsvinen kan små nötter spridas ut i hela hagen. Då får vildsvinen använda sitt luktsinne för att nosa upp och hitta alla nötterna, precis som ute i naturen.

         

Vi som sköter djuren känner dem väl och är de som först märker när något inte är som det ska. Ibland blir djuren sjuka, då måste veterinären behandla djuren så de blir friska igen. Det är lite svårare att hantera vilda djur jämfört med tamdjur.

Ofta behöver man söva djuret först för att få tag i det och kunna undersöka och behandla det.

Varje dag skriver djurvårdarna en slags dagbok där de beskriver vad som händer hos djuren. Om någon individ har ätit lite sämre än vanligt, om det har fötts ett djur, om djur flyttar till en annan djurpark osv.