Det var kvinnogöra att sköta får. Man fick dåligt betalt för köttet och ullen och djuren fick inte kosta något ifråga om avel eller bete.
Människan ville ha flera olika bruksegenskaper hos sina husdjur. Fåren har gett kött och ull, men även mjölk för osttillverkning. Tack vare åsenfårets olika kvaliteter på ull kunde man få råvaror till olika tyger. Det var viktigt eftersom självhushållen inte hade så många individer av samma art. Idag är fåren framförallt köttproducenter.

Aveln har handlat om egenskaper före utseendet. I flockarna har man hållit flera baggar vilket gett stor variation. Lantraser avlas på egenskaper snarare än utseende.

Vid slakten togs allt till vara även huvudet och benen.  Skinnen bereddes som pälsskinn, avhårade skinn och pergament dåtidens fönsterrutor.
Lanolin är vattenhaltigt ullfett som används som bas i salvor.
På medeltiden gjordes flöjter av skenbenen från får.
Hornen användes i olika hornarbeten.
Importerad billig ull kunde ligga som säkerhet för lån. Dock kunde ullen ligga för länge så att fettet torkade och gjorde den stel.

Några talesätt är:
Fåraktigt utseende, fårskallar, mähän (syftar på ljudet), vilsekomna får, familjens svarta får,  ulv i fårakläder, spak som ett lamm eller dödens lammunge.

Folktro

Att sköta får var kvinnogöra Det gällde att bevara får och ullyckan. Det fanns en bestämd mängd lycka för varje person och gård. Man kunde dra lycka från någon genom att smyga i på en gård under tre torsdagsnätter under fastetid och smyga in och klippa en bit pannull från fåren där.

Fåret skulle klippas när månen stod i ny för då blev nya pälsen mjuk och fin och växte fort.
Efter klippningen skulle man låta fåret lukta på en ulltott eller låta den äta en ulltott på en brödbit och säga ”Kom igen till året med lamm vid låret”, eller ”Jag tar ingen makt i från dig”.
Ville man skydda fåren mot rovdjur kunde man hänga ett halsband med krut eller svavel runt halsen på fåret.  Det skulle lukta som ett skott och avskräcka rovdjuren.
Gumsehorn ovanför stalldörren skyddade hästarna i stallet.

Fårgalla ingick i medicin för gallbesvär.