Foto: Lars-Erik Örthlund
Foto: Lars-Erik Örthlund

Allsång på Skansen - så funkar det

Utskrift Lyssna

Du är här

Vad är en sommar utan Allsång på Skansen? Åtta tisdagar under sommaren kan du sjunga med i direktsändningen i Sveriges Television eller vara på plats i folkhavet framför Sollidenscenen och njuta av sommar, sång och sol. Här hittar du allmän information kring Allsång på Skansen.

Viktigt att veta...

För att se allsången på plats på Skansen behöver du bara betala entréavgift. Det går tyvärr inte att förboka sittplatser framför scenen och du får bara hålla din egen plats och en plats för ditt sällskap. På så sätt får fler besökare möjlighet att hitta en sittplats inför kvällen.

Tyvärr är det omöjligt att förutsäga hur dags sittplatserna tar slut. Det beror på vilka artister som ska vara med, väder och många andra faktorer. Detta gäller även rullstolsplatserna.

Du kan förköpa din entrébiljett på Ticnet >>  Förköpsbiljetten garanterar dock inte sittplats men du slipper stå i kö och kommer snabbaren in genom entrén.

Skansens årskort gäller även under allsångstisdagar.

Skansens huvudentré öppnar kl 10.00.

För information om entrépriser och övriga portars öppettider klicka här.

Repetitioner och sändning
Allsångskvällarna startar kl 19.30 och SVT börjar sända direkt från Sollidenscenen kl 20.00. Under större delen av dagen pågår repetitioner och vid 17-tiden brukar det vara dags för generalrepetition.

Rullstolsplatser
Det finns ett begränsat antal platser för rullstolar men det finns en avdelning för rullstolar. Som vanligt gäller principen först till kvarn så kom i god tid. För att så många rullstolar som möjligt ska få plats finns platserna för medföljande ledsagare ett par meter bakom rullstolsplatserna.  

Allsång dygnet runt på svt.se
Att Allsång på Skansens tv-sändning slutar kl 21.00 känner de flesta till. Att publiken på plats på Skansen under många år har fått ytterligare en halvtimmes underhållning är kanske däremot inte lika känt. Nu finns möjlighet att se den extra halvtimmen på svt.se.

Tänk på att...
...ta med solhatt/regnkläder och glöm inte att dricka ordentligt om det är varmt och soligt. Regncape, solhatt och dricka kan du köper i Skansenbutiken utanför Huvudentrén eller i Logen som ligger vid Bollnästorget inte långt från Sollidenscenen. Det finns också sittdynor att köpa på plats för den som vill ha det mjukare om baken.

Allsångshäfte
... finns att köpa i Skansenbutiken, i Entréerna, i Logen på Bollnästorget eller på plats vid Sollidenscenen.

Genrepsplatser till Allsången
Solliden Restauranger har ett förmånligt genrepspaket till Allsången, som ger dig tillträde till sittplatserna framme vid scenen! Arrangemanget innehåller: Entré till Skansen, Sollidens traditionella Smörgåsbord samt sittplats till genrepet (ca kl 17-18) på Allsång på Skansen. Priset för detta arrangemang är 575 kr per person inkl moms och 415 kr per barn inkl moms (under 12 år). Dryck tillkommer.

Kuriosa om Allsången
Allsång på Skansen sändes för första gången i SVT den 3 augusti 1979. Ytterligare tre program sändes samma sommar. 1980 sändes 8 program och 1984 sändes 4 program . Sedan 1990 har Allsång på Skansen sänts varje sommar i SVT.
Bosse Larsson ledde programmet 1979-1993. Lasse Berghagen tog över programledarskapet 1994 och behöll det till 2003 då Anders Lundin dök upp som praktikant under några program. 2004 tog Anders över programledarskapet för Allsång på Skansen och 2011 var det dags för Måns Zelmerlöw. 2014 blir året för den första kvinnliga allsångsledaren nämligen Petra Marklund.

Följande artister hade medverkat flest gånger på Allsång på Skansen fram till 2008:
1) Kalle Moraeus, 14 gånger (varav 6 gånger med Benny Anderssons Orkester)
2) Robert Gustafsson, 12 gånger (1995 och därefter varje år sedan 1997)
3) Helen Sjöholm, 9 gånger (varav 2 gånger sommaren 2002)
4) Tommy Körberg, 8 gånger
5) Lill-Babs, 8 gånger

"En folkrörelse klingar mot skyn"
Den startade redan på våren 1935 när Sven Lilja bjöd med publiken att sjunga med i allsång på Skansen. Läs mer