Getter har enkla vanor. De är nöjda om de får gräs, kvistar och vatten. Getter kallades länge "den fattiges ko".

På Lill-Skansen visar vi afrikansk dvärgget. Det är ett trevligt litet djur som är populärt i djurparker. Från början kommer dvärggeten från Kamerun, ett hett och torrt land i västra Afrika. Där har getter hjälpt människor att överleva. Redan för 10 000 år sen gjorde vi getter tama. Getter ger oss mjölk, kött, skinn och horn.

Klättrar
Getter är inte lätta att hålla instängda. De är duktiga på att hoppa och klättra. I det vilda lever getter ofta i bergstrakter. Där har de stor nytta av sin klättertalang.

Visste du?
Getter har två spenar, kor har fyra. Getter har fyra magar, vi har bara en. Både bocken (hanen) och geten (honan) har horn. Med hornen slåss de eller skrämmer rovdjur. Bocken har större horn än geten.

Tuggar maten två gånger
Tänk dig att bara äta gräs, hö och kvistar. Kan man leva på det? Getter och kor kan! För de har fyra magar och kan idissla. Att idissla är att tugga maten, svälja den och sen rapa upp maten och tugga den igen. Sen åker maten ner i nästa mage. På så sätt får getterna ut mer näring ur maten.

Fyra magar
Först kommer den tuggade maten ner i den stora våmmen och den mindre nätmagen. När geten idisslar och sväljer maten nästa gång hamnar den i bladmagen och sen i löpmagen. Många magar att hålla rätt på alltså! I magarna lever bakterier och smådjur som hjälper geten att ta hand om maten.

Gethorn
Både getens hanar och honor har horn. Det är bra när de ska imponera på varandra eller försvara sig mot rovdjur och mot andra getter. Getter tappar inte hornen som älgar och hjortar. Hornen växer hela livet.

Läs mer om Dvärggeten och miljön>>

Läs mer om Dvärggeten och vi>>