Arbetarbostaden på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Arbetarbostaden

En etta i stadskvarteren kunde rymma ett tiotal personer, som alla skulle bo, arbeta, äta och sova. Förutom familjen och eventuella släktingar, var det också vanligt att man hade inneboende för att klara hyran.

Öppettider

tor 11/10 09:30 - 12:00
Visa alla Öppettider ›

Genom inkörsporten från gatan kommer man in på en kullerstensgård inhägnad av ett rött plank. Arbetarbostaden på andra våningen visar hur en industriarbetarfamilj bodde i slutet av 1800-talet.

Ett rum som detta kunde rymma ett tiotal personer, som alla skulle äta och sova här. Förutom familjen och eventuella släktingar, var det också vanligt att man hade inneboende för att klara hyran.

Maten lagades på kakelugnsspisen, som också var rummets enda värmekälla. De fåtaliga möblerna, de vita gardinerna och trasmattorna var den typiska inredningen i en bostad som denna. Vid fönstret står symaskinen. Kvinnan i familjen drog in pengar till hushållet genom att sy västar åt en skräddare. En av anledningarna till att de bodde så trångt var att det inte fanns bostäder i städerna till alla som kom för att söka jobb och en utkomst.

Industrialismens framväxt från mitten av 1800-talet orsakade en enorm befolkningsökning i städerna med brist på bostäder som en följd. Många levde under mycket sämre förhållanden än de som bodde i den här bostaden. Arbetarbostaden finns i ett 1700-talshus från Bondegatan i Stockholm.

– Läs mer –

1870-1913


Hus och byggnader

Upp