Valborg på skansen - Foto: Lars-Erik Örthlund
Valborg på Skansen 2017

Valborg på Skansen 2017

Du är här

På valborgsmässoafton hälsas våren välkommen!

På Skansen är det program på Sollidenscenen från eftermiddagen, med tal till våren, sång och musik, och kl 21.00 tänds valborgsmässoelden.

När vårkänslorna flödar och vi är fyllda av förväntan är Skansen den självklara platsen att fira Valborg på! Skansens tradition, som går tillbaka till 1894, bjuder på ett varierat innehåll med start på eftermiddagen för att avrundas med en stämningsfull konsert under den sena Valborgsmässokvällen.

15.00-16.15 Sjung om studenten!


20.00-22.00 Sköna maj välkommen! Varje år sedan 1974 har en känd svensk hållit talet till våren här på Skansen. Här finns en lista på alla talare >>.

Studenter har fri entré mot uppvisande av giltig studentlegitimation.


Gamla traditioner lever kvar

Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete för första gången den 1 maj. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.
I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd.
I Sverige koncentrerades valborgsmässoeldarna till Uppland och angränsande landskap dit de kommit med tyska invandrare. På västkusten tänder man påskeldar istället för valborgsbrasor.
Valborg själv var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

En annan sed sista april var att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Det här var mest vanligt i södra Sverige.
Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.
På Skansen kan man både ansluta sig till mer studentikosa traditioner eller bara samlas kring elden och känna att våren är på väg.
 

Sollidenscenen