Valborg på skansen - Foto: Lars-Erik Örthlund
Valborg på Skansen 2017

Valborg på Skansen 2017

Du är här

På valborgsmässoafton hälsas våren välkommen!

På Skansen är det program på Sollidenscenen från eftermiddagen, med tal till våren, sång och musik, och kl 21.00 tänds valborgsmässoelden. När vårkänslorna flödar och vi är fyllda av förväntan är Skansen den självklara platsen att fira Valborg på! Skansens tradition, som går tillbaka till 1894, bjuder på ett varierat innehåll med start på eftermiddagen för att avrundas med en stämningsfull konsert under den sena Valborgsmässokvällen.
Studenter har fri entré mot uppvisande av giltig studentlegitimation.

Program i två delar på Sollidenscenen:

15:00-16:15          Sjung om studentens lyckliga dag!

Studentikost firande i samarbete med Stockholms Studentkårers Centralorganisation.
Fanborg med fanor och standarer från Stockholms lärosäten.
Utmärkelsen ”Årets studentvän” delas ut och tal hålls.
Vårsånger med Stockholms Studentsångare samt spex och galna upptåg med orkestern Kårsdraget och Baletten Kårsetten.

20:15–22:00          Sköna maj välkommen!                   
20:15–20:45          Elvis på svenska med Fröken Elvis
20:45–20:55          Talet till våren
21:00                       Valborgsmässobålet tänds
21:00–21:20          Stockholms Studentsångare sjunger in våren. Dirigent: Pelle Olofsson
21:20–22:00          Östblocket brassar loss

 

kl 20:15–20:45   Elvis på svenska med Fröken Elvis

Fröken Elvis bjuder på en konsert med värme, humor, kärlek och litet allvar där Elvis låtar fått nya arrangemang och svenska översättningar.

Sedan debutalbumet ”Elvis på svenska” har Fröken Elvis täckt in större delen av Sverige med sin välregisserade konsert. Mottagandet har varit överväldigande - från landets avkrokar till stora scenen på Stockholms Stadsteater har bandet fått stående ovationer. Parallellt har medlemmarna i Fröken Elvis spelat i live i radio, suttit i morgonsoffor och tv, slagit klickrekord på nätet och legat på Spotifys virala topplista.
I maj släpps bandets andra album och i juli bär det av på årets stora sommarturné.

Camilla Fritzén – sång
Josefin Berge - gitarr, kör,
Sanna Andersson - kontrabas, gitarr, munspel, piano, kör
Lisa Bodelius - kontrabas, trombon, piano, kör
Maria Olsson – trummor, slagverk, kör

För översättningarna svarar Camilla Fritzén och Lisa Bodelius.

kl 21:20–22:00 Östblocket brassar loss
Tiomannabanden Östblocket är en säker glädjespridare på Valborgsmässoaftonen.
Östblocket har en hög intensitet, ett unikt och oemotståndligt sound, som inte lämnar inte någon oberörd. Med sina virtuosa instrumentalister inbjuder de till fest men gör också korta stopp vid det melankoliska och det sorgliga.
Musiken är inspirerad av romsk, balkansk och arabisk musiktradition med en blandning av nyskrivet och traditionellt material. I år fyller Östblocket 20 år och har just släppt sitt fjärde album, ”Silver & Guld” som består nästan uteslutande av egna kompositioner med svenska texter inspirerade av musiken från Balkan, Turkiet och Arabvärlden.
Sofia Berg-Böhm – sång
Blagoj Lamnjov - klarinett
Mathias Gunnarsson - trumpet
Anders Wallseth - trumpet
Fredrik Månsson - tenorhorn
Erik Axelsson - tenorhorn
Klas Ottosson – tuba
Johan Ohlsson - dragspel
Patrik Trankell – trummor, slagverk
Daniel Persson Pergament - slagverk


Varje år sedan 1974 har en känd svensk hållit talet till våren här på Skansen. Här finns en lista på alla talare >>.

Gamla traditioner lever kvar

Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren släpptes ut på bete för första gången den 1 maj. Omkring eldarna fördes oväsen – man sköt, slog på trummor, skramlade med grytlock och skrek.
I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på valborgsmässoafton och därför tände man bål i det fria för att hålla dem på avstånd.
I Sverige koncentrerades valborgsmässoeldarna till Uppland och angränsande landskap dit de kommit med tyska invandrare. På västkusten tänder man påskeldar istället för valborgsbrasor.
Valborg själv var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet där hon blev abbedissa och så småningom helgonförklarades.

En annan sed sista april var att bära maj i by eller sjunga maj. Ett följe drog från gård till gård och sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille. Det här var mest vanligt i södra Sverige.
Idag är det universitetsstäderna som bjuder på det intensivaste valborgsfirandet. I Uppsala och Lund har studenterna sedan lång tid tillbaka firat vårens ankomst med såväl sillfrukost med nubbe som körsång och mösspåtagning.
På Skansen kan man både ansluta sig till mer studentikosa traditioner eller bara samlas kring elden och känna att våren är på väg.
 

Sollidenscenen