Foto: Marie Andersson
Höstmarknad anno 1900

Höstmarknad anno 1900

Upplev en marknad som vid sekelskiftet 1900!

Sala-Janne har sin egna ruljangs på höstmarknaden som länsman inte gillar‚ men det struntar han i. Får han bara en sup‚ lura av någon ett par spänn och vänslas lite med fala damer är han nöjd. Du träffar Sala-Janne när Skansens byalag bjuder in till 2014 års höstmarknad på Skansen i Stockholm.

Höstmarknaden är ett frodig marknad komplett med krogmadamer‚ hästkarlar‚ bönder och torpare som säljer årets produkter. Den arrangeras av Skansens byalag och här kan man få en smak av hur det glada marknadslivet levdes förr.

Här kan du också passa på att fylla skafferiet med årets honungskörd‚ fina sylter och marmelader‚ grönsaker och rotsaker‚ textilier‚ träslöjd‚ husgeråd‚ färgpigment‚ handslagna rep‚ hornslöjd‚ leksaker‚ grönsaker‚ karameller‚ fina getostar‚ bullar och matbröd‚ sylt och saft och mycket annat som hör en riktig marknad till.

Krogarnas meny innehåller ärtsoppa med varm snaps‚ kroppkakor och färsk fisk. Dessutom kan man roa sig med durspel‚ se på dansen i vägkorset och leka ålderdomliga lekar‚ ibland ganska våldsamma‚ som dragkamp och brottning. Den som vill kan testa sin balans på knuffstocken och få utlopp för ett och annat med att krossa porslin.

Marknader spelade en stor roll i äldre tiders folkliv. Marknadsdagarna var bland de viktigaste festdagarna och betraktades som fridagar för herrgårdarnas drängar och pigor där deras ytterst lilla kontantlön ofta förbrukades.
Marknaderna i Stockholm var i det hänseendet inte annorlunda än i övriga landet.

 

"

Skånegården