Foto: Marie Andersson
Bröd i lust och nöd

Bröd i lust och nöd

Du är här

Nödbröd, kakbak och surdegens mystiska värld

Vi visar hur bröd har bakats förr i tiden i olika delar av Sverige. Under goda skördeår fylls förråden med bröd som man själv bakat, medan man under nödår tvingas dryga ut mjölet med bark, ollon och ärter. Förr i tiden var barken en utfyllnad i bröd, idag anses den vara en delikatess. Att baka på surdeg var också en självklarhet. I våra dagar är surdegen en trend bland såväl professionella bagare som amatörer och äldre spannmålssorter har fått en renässans. Under helgen sprider sig doften av nybakt mellan våra hus och gårdar och du får gärna smaka!

PROGRAM

Klassrummet i Väla skola kl 11-16
De fyra sädesslagen Lär dig skilja på råg, vete, korn och havre.

Rågbröd år 1910 Lärarfrun i Västergötland har köpt jäst och gräddar rågkakor i järnspisen.

Statarlängan kl 11-16
Förrådsbröd vid år 1920 Statarhustrun har just bakat rågbröd av sin mjölranson. Kommer det att räcka?

Skånegården kl 11-16
Surdegsbröd på 1920-talet Det bakas surdegslimpor i skånska Mor Bengtas stenugn.     
Surdegstraditionen i Sverige med Bagarmästare Manfred Enoksson Sverige har en unik tradition av surdegsbakning. Träffa Manfred Enoksson från Saltå Kvarn som berättar om hur det bakats på surdeg i vårt land och om hur dessa kunskaper kan tillämpas idag. Ta också del av hans bagartips på hur du själv kan sätta en rågsurdeg.                                

Hornborgastugan kl 11-16
Ärtbröd under nödåret 1867 Den fattiga familjen Sjödal i Hornborga by i Västergötland drygar ut brödbaket med ärtmjöl.

Oktorpsgården kl 11-16
Ekollonbröd under nödåret 1867 Halländska hustru Kristina har drygat ut rågmjölet med ekollon.

Älvrosgården kl 11-16
Barkbröd på 1830-talet I Härjedalen är det är ont om kornmjöl så brödet drygas ut med bark och potatis.                                                                              

Back Mats stuga vid Moragården kl 11-16
Mala och baka som förr i tiden Alla barn får hjälp till att mala och baka!

Bagarstugan kl 11-16
Tunnbröd som för hundra år sedan Traditionell bakning av tunnbröd av korn och s k pickebrö.                    

Boktryckarbostaden kl 11-16
Nygräddade rullrån à la 1840 -tal Boktryckarparet väntar gäster till söndagsmiddagen. Mamsell har fullt upp med förberedelserna i köket och gräddar rullrån i den öppna spisen.    

Bageriet i Stadskvarteret kl 11-16
Surdegsbröd anno 1877 Köp surdegsbröd anno 1877 med råg, pomerans och fänkål, en linfrölimpa eller en skräddarkaka.                                                     

Järnhandlarens bostad kl 11-16
Naggande gott år 1930 Kaffebröd gräddas i den nyköpta elspisen.                                            

 

Med reservation för ändringar

Hela Skansen