Julmarknad på Skansen
Sparad som favorit Spara som favorit

Julmarknad på Skansen

Julmarknaden på Skansen är en riktig Stockholmstradition. Här finns klassiskt hantverk och slöjd, mat och godsaker. Intill julmarknaden pågår dans kring granen och julpyssel i verkstan. I våra hus och gårdar kan du lära dig mer om jultraditioner från förr.

Hela Skansen

De här aktiviteterna pågår inte bara på en plats på Skansen, läs igenom programmet för att ta del av allt det kan erbjuda.

Läs mer ›

Tider

lör 24/11 10:00 - 16:00
sön 25/11 10:00 - 16:00
lör 1/12 10:00 - 16:00
sön 2/12 10:00 - 16:00
lör 8/12 10:00 - 16:00
Visa alla tider ›

Skansens julmarknad – en Stockholmstradition sedan 1903

Skansens julmarknad är en obruten tradition sedan 1903. Ska man välja en julmarknad i Stockholm, tycker vi att man ska välja Skansen. I stadskvarteren, på vägen upp till julmarknaden, myllrar det av liv under julmarknadshelgerna. Här arbetar hantverkarna för fullt i sina verkstäder. Uppe på marknaden infinner sig julstämningen bland juldekorationer, halmslöjd och annat klassiskt hantverk. På julmarknaden finns över 70 marknadsbodar, fulla av produkter av hög kvalité. Här finns också bodar med mat att äta på plats som traditionella kolbullar, viltburgare, munkar och mycket mera. Kringvandrande körer tar ton runt på Skansen och på dansbanan intill julmarknaden pågår dans kring granen.

Jul i hus och gårdar

Upplev äkta julstämning och se hur man firade förr på olika sätt i olika delar av Sverige. I stadskvarteren kan du hälsa på hos boktryckarfamiljen och hos järnhandlaren. På väg upp mot Bollnästorget hittar du Posthuset där granen står klädd och klar för julfirandet och utanför Älvrosgården kan man se julkärvar och julstänger. Bortanför Skogens hus, som har julpyssel, hittar du Delsbogården från Hälsingland där julbordet står uppdukat som det såg ut anno 1850. Nära Seglora kyrka ligger halländska Oktorpsgården där julbordet är från 1870. I Statarlängan firas julen enklare men med julstämning och i Väla skola står en gran med fina smällkarameller.

Här hittar du mer info om jul i hus och gårdar.

Julpyssla och dansa kring granen

Intill julmarknaden bjuder Ayla Kabaca eller Johanna Börjeson och Julorkestern upp till sång, dans och lek på Bollnästorgets dansbana. Dans kring granen är en uppskattad tradition. Här får stora och små vila från marknad och handel och leka tillsammans. Ta varandra i hand och dansa ikapp!

En bit bort pågår pyssel och ljusstöpning i Skogens hus. Pyssla ihop och använd er egen fantasi för vad ni kan tillverka. Glanspappershjärtan, marknadskarameller eller karamellstrutar? Här finns kunniga programvärdar på plats och hjälper till med julpyssel som det ofta gjordes förr i tiden. Både stora och små får pyssla tillsammans! Öppettider i julverkstaden.

Vill du ha fler tips på barnens jul på Skansen? Här hittar du barnaktiviteter under julen.

Ladda ner våra promenadtips under julen

Spår av tomten
Bland tomtar och bockar
Julstämning På Skansen - korta och långa promenader

Skansens Lucia

Att fira Lucia är typiskt svenskt och lockar besökare från hela världen och framför allt Italien. Lucia-gestalten är en sammanblandning av ett katolskt helgon och protestantisk Jesus-figur och hur det kom sig kan du få veta mer om i Bollnässtugan där Skansens museipedagoger berättar om Lucia i myt och historia på Luciadagen 13 december. Vi firar lucia i dagarna tre på Skansen.

Julhandla en vardag

Den stora julmarknaden har öppet på helgerna men det finns gott om möjligheter till julhandel i veckorna också. Butikerna har öppet liksom flera hantverkare. Läs mer om julhandel på veckorna här.

Julafton på Skansen

Skansens julklapp till dig är julafton med fri entré. Kom hit och känn julstämningen, hälsa på hos alla djuren och hitta den där sista julklappen i Skansenbutiken på Logen, på Lill-Skansen eller på Skansen-Akvariet. Mer info hittar du här.

Fira tolvslaget på Skansen – nyår på Sollidenscenen

Det är en alldeles speciell känsla att stå på Sollidenplan en nyårsafton, med utsikten över Stockholm och få lyssna på en rad härliga artister på scenen. Som det varit varje år sen slutet av 1800-talet räknas tolvslaget in efter att vi fått lyssna på Alfred Tennysons klassiska dikt Nyårsklockan. Sen ryker champagnekorkarna och alla skålar in det nya året. Det finns både champagnebar på plats och det är tillåtet att ta med sin egen champagne.

Nyårsfirandet direktsänds av SVT och är ett oslagbart sätt att fira både på plats med dina vänner och tillsammans med hela Sverige.

Allt du behöver veta om julen på Skansen - FAQ

Vad kostar det att gå på Skansen i jul, när är det öppet och vad händer - det finns många frågor och här hittar du en rad praktiska svar.

Guidade julvisningar

Upplev en jul från förr. Här kan du läsa om våra Guidade visningar föreningar och grupper. Följ med till några av Skansens vackra hem där julens närvaro skänker värme och julstämning.


Liknande aktiviteter

Upp