Om valborg

Valborgmässoafton är en tradition som kom till Sverige från Tyskland redan under medeltiden. Sedan dess har den fått många associationer, från majbrasa till ett firande hos landets studenter. Fira Valborg hos oss – en Skansentradition sedan 1892.

  • Valborgsmässoafton 2024

    Här kan du läsa om 2024 års firande på Skansen. Välkommen!

  • Valborg på Skansen, 1930. Foto: Lennart Håwi/Stockholms stadsmuseum

    Valborg på Skansen, 1939

  • Därför firar vi valborg

    Valborgsmässoafton firas varje år den 30 april för att sjunga in våren och städa bort vintern genom att samlas kring valborgsmässoelden, i folkmun också kallad för majbrasa.

    Traditionen kom till Sverige från Tyskland under medeltiden där den hade börjat etableras under 1400-talet. Valborg var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet. Där blev hon abbedissa och kom efter sin död att helgonförklaras den 1 maj, och sedan att uppmärksammas i anslutning till datumet.

    En festlig tid på året

    Att valborgsmässoafton blivit så stort beror troligen inte bara på den kvinna som fått ge namn till högtiden, utan även på att 1 maj vid tiden redan var ett festligt datum. Denna dag brukade städernas köpmanna- och hantverkargillen välja nya dignitärer, och i byarna valde man ny ålderman. Det var en viktig händelse som man firade med en stor fest kvällen innan, den 30 april, där man samlades och tände brasor.

    I södra Sverige växte ytterligare en valborgstradition fram bland landsbygdens ungdomar. Det kallades att ”bära maj i by” eller ”sjunga maj”. Ett följe drog från gård till gård, sjöng en majvisa och satte en grönskande kvist, maj, i takfoten på stugan. Som tack för uppträdandet skulle majsångarna ha matvaror till ett gille.

  • Studenter firar valborg på Skansen

    Studenter deltar i firandet

  • En tidig Skansen-tradition

    Redan ett halvår efter det att Skansen öppnat kunde man för första gången 1892, om än i blygsam skala, fira valborgsmässoafton på Artur Hazelius nya friluftsmuseum på Djurgården. Då framfördes sång och man hurrade för våren och för konungen. I enlighet med östsvensk sed tände man även eldar på kvällen.

    År 1894 blir första året som studentsångarna välkomnar våren på Skansen. Då hade 30 april sedan länge varit studenternas och manskörens stora dag i universitetsstaden Uppsala. När man i tidningarna annonserade efter studentsångare som ville sjunga på Skansens valborgsmässofirande blev gensvaret stort och intresset för att delta i kören fortsatte att växa de kommande åren.

    Snart bestod kören av över 200 sångare och år 1900 var det minst 10 000 stockholmare som tog sig till Skansen för att fira valborg. Samma sånger sjungs än idag när vi hälsar våren välkommen på Skansen.

  • Några vårtalare genom åren
    1977:

    Magnus Härenstam, komiker

    1986:

    Ernst-Hugo Järegård, skådespelare

    1991:

    Margareta Krook, skådespelare

    1998:

    Alexandra Pascalidou, journalist

    2005:

    Dick Harrison, historiker

    2017:

    Carolina Klüft, friidrottare

    2022:

    Mark Levengood, programledare

    2023:

    Malin Persson Giolito, jurist och författare

  • Dagens firande på Skansen

    Varje år firar vi Valborg med program som sträcker sig från eftermiddag till sen kväll, med den stämningsfulla valborgsmässoelden som tänds på Sollidenplan.

    Något som blivit en Skansentradition är det högtidliga och inspirerande talet till våren, där ny vårtalare utses varje år.